Новини

18
грудня
2014

Офіційна позиція ПАТ «Укртелеком» і ТОВ «ТриМоб» щодо позову Генпрокуратури до НКРЗІ

ПАТ «Укртелеком» і ТОВ «ТриМоб» офіційно заявляють, що позов Генеральної прокуратури України до Національної комісії, що здійснює державне  регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) про анулювання ліцензії на радіочастоти, виданої ТОВ «ТриМоб», не має правових обґрунтувань і поданий з процедурними порушеннями, зокрема з порушенням термінів звернення до суду.

Ліцензія була отримана ТОВ «ТриМоб» у 2011 році в результаті перерозподілу радіочастотного ресурсу, раніше виділеного ПАТ «Укртелеком», у повній  відповідності до порядку, передбаченого статтею 45 Закону України «Про телекомунікації» та статтею 34 Закону України «Про радіочастотний ресурс України».

НКРЗІ як орган, що здійснює державний нагляд у сфері користування радіочастотним ресурсом України, неодноразово проводив перевірки обох операторів (останні перевірки відбулися в жовтні 2014 року) і жодного разу не встановив будь-яких порушень законодавства щодо видачі та використання цієї ліцензії.

Аргументи Генеральної прокуратури України стосовно того, що  у результаті переоформлення оспорюваної ліцензії державний бюджет недоотримав значну суму грошей (враховуючи постанову Кабінету міністрів України від 05.09.2014 р № 514 та рішення НКРЗ від 29.09.2009 р № 1684), безпідставні. Дія даних нормативних актів поширюється виключно на визначений перелік смуг радіочастот, відмінний від тих, які були видані ТОВ «ТриМоб». З свого боку ТОВ «ТриМоб» повністю оплатило передбачені законодавством платежі за видачу ліцензії та використання радіочастотним  ресурсом, що за період з листопада 2011 року до жовтня 2014 року склало понад 312 мільйонів гривень. Встановлена законом процедура перерозподілу радіочастот не передбачає повторного проведення конкурсу або тендера щодо таких радіочастот.

Переоформлення ліцензій на радіочастоти на підставі спільної заяви суб'єктів господарювання щодо перерозподілу між ними радіочастотного ресурсу є відомою і звичайною практикою на телекомунікаційному ринку України, яку використовували багато великих операторів (останні прецеденти були в 2014 році). При цьому держава в особі Генеральної прокуратури України пред'явила претензії тільки до ПАТ «Укртелеком» і ТОВ «ТриМоб».

Вважаємо, що оскільки Генеральна прокуратура України не привела жодного доказу порушення законодавства з боку операторів, і обґрунтовує позов виключно нібито порушеннями з боку публічного органу - НКРЗІ, спроба в судовому порядку анулювати раніше видану регулятором ліцензію є непропорційним втручанням у права ТОВ «ТриМоб» здійснювати господарську діяльність.

 

Довідка:

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком» – найбільший оператор фіксованого зв’язку в Україні, лідер серед провайдерів Інтернету. Укртелеком є єдиним засновником та учасником ТОВ «ТриМоб» – мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.

Сьогодні компанія надає свої послуги майже 9 мільйонам абонентів фіксованої телефонії, фіксований швидкісний Інтернет обрали для себе понад 1,6 мільйона клієнтів.

Компанія СКМ - професійний інвестор, керуюча компанія найбільшої фінансово-промислової групи України, діяльність якої сконцентровано у трьох основних сферах бізнесу: гірничо-металургійної, електроенергетичної і фінансової, а також у телекомунікаціях, медіа-бізнесі, нерухомості, роздрібній торгівлі, глиновидобутку, торгівлі нафтопродуктами, сільському господарстві, машинобудуванні й транспортному бізнесі.

04 жовтня 2013 року ПАТ «Укртелеком» став частиною Групи СКМ.

До складу Групи СКМ входять компанії Метінвест і ДТЕК, Перший український міжнародний банк і Ренесанс-Капітал, АСКА і АСКА-Життя, телекомунікаційна група Vega, «Медіа Група Україна», ЕСТА Холдинг (нерухомість), Український Рітейл (роздрібна торгівля), UMG (виробництво мінеральної сировини), Паралель (оператор ринку нафтопродуктів), Харвіст (сільське господарство), машинобудівний холдинг Corum Group, транспортний холдинг «Портінвест» та інші.

Генеральний директор Компанії СКМ: Олег Миколайович Попов.

100% акцій Компанії СКМ належать бізнесменові Рінату Ахметову.

Веб-сайт Компанії СКМ: http://www.scm.com.ua

НАДIСЛАТИ СМС Дізнатись номер